Categorieën
Nieuws

Greenwave 4.0 toegepast op de zijmuur van een monumentaal pand

Een verticale tuin kan prima op een monumentaal pand worden aangebracht. In deze video is de groei van twee maanden te zien, bij een Greenwave groene wand op de zijmuur van een monument. Tip: zet het geluid aan :-)!

Categorieën
Nieuws

Waterzuivering met planten: testopstelling grijswaterfiltering

Op initiatief van startup Muuras en in samenwerking met de Hogescholen Van Hall Larenstein en Stenden HS in Leeuwarden, is een testopstelling gebouwd van planten in Greenwave-modules waar water doorheen gefilterd wordt. Ofwel: een verticaal helofytenfiltersysteem. 

De opstelling bestaat uit negen Greenwavemodules met vochtminnende planten, zoals onder meer watermunt, lis en smeerwortel. Er wordt getest met drie verschillende soorten substraten. Bovenaan wordt het ‘grijs’ water ingegoten (kraan, douche-, en toiletwater met urine), waarna het door drie lagen plantenwortels en substraat gaat. Het gezuiverde water verzamelt zich onderaan in een bak waar getest wordt welke mineralen en vervuilingen er wel of niet uitgefilterd zijn. 

De initatiefnemers van Muuras, studenten uit Wageningen, konden de testopstelling bouwen met behulp van een ontwikkelsubsidie (KIEM), waarbij de scholen het experiment uitvoeren vanwege hun ruime kennis en ervaring met watertechniek/hydrologie. Op het marineterrein in Amsterdam is het filtersysteem ook live te zien voor het publiek. 

Greenwavesytems is niet alleen leverancier van de modules, maar ook draagt Huib Sneep bij in het bouwen van de testopstelling, (risico)analyse van de proefopstelling, en levert de benodigde materialen-, substraat- en plantenkennis. 

Categorieën
Nieuws

Particuliere daktuin Rotterdam Zuid

Dankzij Greenwave Systems is de standaard-schutting binnen vijf maanden omgevormd tot een weelderige verticale tuin. De achttien Greenwave 4.0 modules maken van een kaal uitzicht, een groene oase. 

Categorieën
Nieuws

Onderzoek: groene wanden reduceren warmteverlies van een huis met 30 procent

Een bestaande muur uitrusten met een groene, levende wand kan de hoeveelheid warmteverlies door die muur met 30% reduceren. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Plymouth op de universiteitsgebouwen van voor 1970. Lees hier meer. 

Categorieën
Nieuws

Groene gevels en dakpatio voor Bibliotheek Alphen aan den Rijn


In mei 2017 werd Greenwave Systems betrokken bij de groene delen in het ontwerp voor een nieuwe Bibliotheek van Alphen aan den Rijn. Het resultaat, vier jaar later: twee prachtige groene gevels en een enorme, weelderige patio-tuin. 

In een nauwe samenwerking met de gemeente, de architect en de technisch adviseurs dachten wij uit hoe de nieuwe groenmodules integraal onderdeel van de constructie en het visueel ontwerp zouden worden van twee groene gevels aan de Oost- en Noordzijde van het gebouw. 

Daarnaast ontwierp Greenwave Systems een weelderige patiotuin van 160 vierkante meter in het hart van de parkeergarage op het dak van de nieuwe bibliotheek. 

In mei 2020 legde Greenwave Systems het groen aan, en doet sinds die tijd ook het onderhoud van de patio. Een jaar na aanleg is de patio in volle groei en bloei. Architect Common Affairs uit Amsterdam is zeer te spreken over de  “weelderige binnentuin” die er volgens hen “geweldig uitziet”. 

Categorieën
Nieuws

Nieuwe verticale tuin aan het Theater van Purmerend

De verticale tuin in Purmerend bestaat uit zo’n 64 Greenwave 4.0-modules, die beginnen vanaf 2,5 meter boven het straatniveau. Daaronder zijn klimplanten aangebracht: een mix van vuurdoorn, wilde wingerd en drie soorten klimop. Een geveltuin met tal van vaste plantensoorten maakt de verticale tuin af. 

Het hemelwater is afgekoppeld: het wordt met behulp van infiltratieboxen, waar de regenpijp via een T-stuk in loost, vertraagd afgegeven aan de klim- en vaste planten en zo volledig benut voor het groen! Dankzij dit systeem beperkt het waterverbruik van het project zich tot alleen de Greenwave 4.0-modules. 

De modules gebruiken een druppelsysteem dat het waterverbruik minimaal maakt. Dit was 42oo liter over het gehele eerste jaar, te zien op de watermeter. Via het uitlezen van de watermeter kunnen de werknemers van het Theater bovendien altijd in de gaten houden of het systeem goed werkt (zie bovenstaande foto).

Een maand na aanleg, in oktober 2020, ontwikkelden de planten zich al goed. 

Een jaar later, is de nieuw aangelegde gevel veranderd in een weelderige verticale tuin. 

Categorieën
Nieuws

Promotieonderzoek bewijst temperatuurdempend effect groene wand-systeem

Het temperatuurdempend effect van een Greenwave groene wand, daarop promoveerde Marc Ottelé aan de TU Delft. Ook deed hij een life cycle analyse van de Greenwave-modules. Uit het promotieonderzoek is naar voren gekomen waarin Greenwave Systems zich onderscheidt van andere groene wanden.

Temperatuurdempend effect

De eerste onderscheidende factor is het temperatuurdempend effect dat een Greenwave-wand teweeg brengt. Bij lage temperaturen is het klimaat achter de wand maar liefst acht graden hoger dan ‘buiten’. Op een stevige winterdag waarop de temperatuurmeter min acht graden celsius aangeeft, is de temperatuur tussen de Greenwave-wand en de muur of andere constructie nul graden. Hartje zomer is dit bijvoorbeeld 27 graden waar het kwik elders stijgt tot 35 graden. Het resultaat: minder opwarming of afkoeling van het binnenklimaat in het gebouw, en daarmee minder kosten aan airco of verwarming. 

Isolerend effect op binnenklimaat

Het effect op het binnenklimaat is zelfs nog groter omdat de wand niet alleen isoleert maar ook de zonnestraling afvangt. Stel je maar voor: in de zon is het onder een boom prettiger werken. Niet alleen omdat de temperatuur daar lager is, maar vooral omdat daar geen directe zonnestraling is. 

Lage milieu-impact

Het tweede onderdeel dat door Ottelé onderzocht werd – naast het effect op de temperatuur van het pand – en  is de milieu-impact van een Greenwave-module gedurende zijn hele levenscyclus. De modules scoren op dat gebied erg goed, dankzij de cradle to cradle filosofie waarmee ze zijn ontworpen.

Zo zijn ze vervaardigd uit enkelvoudig kunststof, dat integraal te recyclen is. Er is geen sprake van meerdere lagen, verlijmde delen of lak. De modules bestaan uit door en door gekleurd, op hoge temperatuur in vorm gegoten kunststof. De modules kunnen dus in hun geheel ‘in de shredder’ en daarna tot een nieuwe module gevormd worden. Er zijn dan ook geen technische middelen nodig om materiaal te scheiden. 

Daarnaast gebruikt het fabricageproces weinig energie. Het kunststof wordt gesmolten en in vorm geperst. Bovendien hebben de modules een bijzonder lange levensduur door hun ontwerp gericht op materiaaloptimalisatie: daar waar het kunststof veel kracht te verduren krijgt is het materiaal dikker. 

De modules dragen dus niet alleen bij aan een beter binnenklimaat, maar hebben ook zo min mogelijk milieu-impact tijdens de fabricage en zijn volledig recyclebaar.  

Lees hier meer over de eigenschappen van een Greenwave Systeem.