Categorieën
Nieuws

Waterzuivering met planten: testopstelling grijswaterfiltering

Greenwave is een van de partners in een wetenschappelijk onderzoek naar grijswaterzuivering met behulp van planten.

Op initiatief van startup Muuras en in samenwerking met de Hogescholen Van Hall Larenstein en Stenden HS in Leeuwarden, is een testopstelling gebouwd van planten in Greenwave-modules waar water doorheen gefilterd wordt. Ofwel: een verticaal helofytenfiltersysteem. 

De opstelling bestaat uit negen Greenwavemodules met vochtminnende planten, zoals onder meer watermunt, lis en smeerwortel. Er wordt getest met drie verschillende soorten substraten. Bovenaan wordt het ‘grijs’ water ingegoten (kraan, douche-, en toiletwater met urine), waarna het door drie lagen plantenwortels en substraat gaat. Het gezuiverde water verzamelt zich onderaan in een bak waar getest wordt welke mineralen en vervuilingen er wel of niet uitgefilterd zijn. 

De initatiefnemers van Muuras, studenten uit Wageningen, konden de testopstelling bouwen met behulp van een ontwikkelsubsidie (KIEM), waarbij de scholen het experiment uitvoeren vanwege hun ruime kennis en ervaring met watertechniek/hydrologie. Op het marineterrein in Amsterdam is het filtersysteem ook live te zien voor het publiek. 

Greenwavesytems is niet alleen leverancier van de modules, maar ook draagt Huib Sneep bij in het bouwen van de testopstelling, (risico)analyse van de proefopstelling, en levert de benodigde materialen-, substraat- en plantenkennis. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *