Over Huib Sneep

Ontwerper van het Greenwave groene wand-systeem

Huib is een geboren natuurmens, met een hart voor techniek. Die combinatie zorgt al decennia voor een niet te stuiten nieuwsgierigheid naar standplaatsverbetering en optimalisering van groeiomstandigheden van allerlei stadsgroen en in het bijzonder bomen.

Met zijn in 1989 opgerichte bedrijf BSI Bomenservice wordt Huib Sneep dan ook dé deskundige op het gebied van boomverankering, symbiose, bomenzand en het verplanten van grote bomen. Het opzienbarende karwei van het verplanten van een 125 jaar oude Haagse Kastanjeboom wordt in 1997 zelfs wereldnieuws. Huib stelt namelijk voor deze majestueuze oude boom niet op te tillen maar te verslepen, over wel zeventig meter. Dit revolutionaire concept is ‘horizontale verplaatsing’ genoemd. Bij deze techniek wordt de boom zonder op te tillen op stalen platen gezet, waaraan een treksysteem wordt bevestigd. Vervolgens wordt de boom versleept naar de nieuwe plaats. De betreffende Kastanjeboom is nog steeds in prima conditie en een pareltje op de historische Koekamp in Den Haag. De techniek van horizontale verplaatsing wordt sedertdien alom gebruikt.

Huib ging daarbij over de grenzen. Letterlijk, want in maart 2006 vergroende hij al met succes een indrukwekkende 15 meter hoge en 100 meter lange wand van een parkeergarage in Monaco. In tien dagen construeerde hij een weelderige hangende tuin van diverse soorten groene klimplanten.

In 2009 besluit Huib zijn in 1989 opgerichte bedrijf BSI Bomenservice te verlaten. Hij wil zich volledig richten op zijn onderzoek naar de perfecte toepassing van gevelgroen. Voor de ontwikkeling van het Greenwave groene wand systeem heeft Huib zijn uitgebreide netwerk, expertise en onderzoeksresultaten ingezet om de meest optimale groene gevel te ontwerpen.

Het Greenwave-systeem is het resultaat van meer dan 26 jaar technische ervaring gecombineerd met een ware passie voor groen.

Huib Sneep houdt de ontwikkelingen op het gebied van verstedelijking, de Urban Heat Islands, het afvangen van fijnstof en waterberging nauwlettend in het oog. Huib: ‘Tegen 2025 zal maar liefst 60% van de wereldbevolking in stedelijke of verstedelijkte gebieden leven. Aangezien de wetenschap aantoont dat mensen in een groene omgeving beter weken, gelukkiger zijn en minder geplaagd worden door stress en angst, dringt zich een behoefte aan vergroening van onze steden op. Steden zijn tegelijkertijd ook synoniem voor dichte bebouwing en weinig open ruimtes. Waar moet al dat groen dan komen?’

Tegen gevels, de hoogte in, lijkt het logische antwoord te zijn op deze vraag. En inderdaad, wereldwijd zie je ze inmiddels opduiken: groene gevels en groene wanden. Huib heeft het aanbrengen van groene gevels leuker en makkelijker gemaakt; met zijn Greenwave systeem is een verticale tuin zowel binnen als buiten zomaar mogelijk.