Categorieën
Nieuws

Promotieonderzoek bewijst temperatuurdempend effect groene wand-systeem

Uit het promotieonderzoek van Marc Ottelé aan de TU Delft is gebleken waarin Greenwave Systems zich onderscheidt van andere groene wanden.

Het temperatuurdempend effect van een Greenwave groene wand, daarop promoveerde Marc Ottelé aan de TU Delft. Ook deed hij een life cycle analyse van de Greenwave-modules. Uit het promotieonderzoek is naar voren gekomen waarin Greenwave Systems zich onderscheidt van andere groene wanden.

Temperatuurdempend effect

De eerste onderscheidende factor is het temperatuurdempend effect dat een Greenwave-wand teweeg brengt. Bij lage temperaturen is het klimaat achter de wand maar liefst acht graden hoger dan ‘buiten’. Op een stevige winterdag waarop de temperatuurmeter min acht graden celsius aangeeft, is de temperatuur tussen de Greenwave-wand en de muur of andere constructie nul graden. Hartje zomer is dit bijvoorbeeld 27 graden waar het kwik elders stijgt tot 35 graden. Het resultaat: minder opwarming of afkoeling van het binnenklimaat in het gebouw, en daarmee minder kosten aan airco of verwarming. 

Isolerend effect op binnenklimaat

Het effect op het binnenklimaat is zelfs nog groter omdat de wand niet alleen isoleert maar ook de zonnestraling afvangt. Stel je maar voor: in de zon is het onder een boom prettiger werken. Niet alleen omdat de temperatuur daar lager is, maar vooral omdat daar geen directe zonnestraling is. 

Lage milieu-impact

Het tweede onderdeel dat door Ottelé onderzocht werd – naast het effect op de temperatuur van het pand – en  is de milieu-impact van een Greenwave-module gedurende zijn hele levenscyclus. De modules scoren op dat gebied erg goed, dankzij de cradle to cradle filosofie waarmee ze zijn ontworpen.

Zo zijn ze vervaardigd uit enkelvoudig kunststof, dat integraal te recyclen is. Er is geen sprake van meerdere lagen, verlijmde delen of lak. De modules bestaan uit door en door gekleurd, op hoge temperatuur in vorm gegoten kunststof. De modules kunnen dus in hun geheel ‘in de shredder’ en daarna tot een nieuwe module gevormd worden. Er zijn dan ook geen technische middelen nodig om materiaal te scheiden. 

Daarnaast gebruikt het fabricageproces weinig energie. Het kunststof wordt gesmolten en in vorm geperst. Bovendien hebben de modules een bijzonder lange levensduur door hun ontwerp gericht op materiaaloptimalisatie: daar waar het kunststof veel kracht te verduren krijgt is het materiaal dikker. 

De modules dragen dus niet alleen bij aan een beter binnenklimaat, maar hebben ook zo min mogelijk milieu-impact tijdens de fabricage en zijn volledig recyclebaar.  

Lees hier meer over de eigenschappen van een Greenwave Systeem.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *